Mijn leven heeft me enerzijds in situaties gebracht waar ik zelf de touwtjes van rituelen in handen nam, anderzijds spiegelde het me mensen om me heen die me vroegen voor hen een ritueel te begeleiden.

Op mijn 19e heb ik een heel kleine bijdrage geleverd aan de afscheidsviering van mijn vake (papa), op mijn 28e stak ik de gehele viering van mijn moeke (mama) in elkaar van kop tot teen. Een jaar later de viering van mijn grootvader.

Op jonge leeftijd vroeg een vriend me het geboorteritueel te begeleiden van hun dochter.  Bij mijn scheiding in 2015 rondden ik en de mama van mijn dochter onze relatie af met een afscheidsritueel dat veel meer vrede mogelijk maakte voor de toekomst. In 2018 vroegen vrienden me om de afscheidsviering te begeleiden voor hun papa, volgens het sjabloon dat ik enkele jaren voordien in een meditatie ontving.

Op regelmatige tijdstippen laat ik de kracht van rituelen mijn dag, coaching of trainingen optillen naar een niveau voorbij ons brein. Er ontstaan velden waar ons hart mee resoneert, wat vaak ontroering, vergeving of mededogen opwekt.

Voel jij(of voelen jullie) de kracht van rituelen en wens je (jullie) die meer te integreren in jouw (jullie) leven bij een geboorte, afscheid of andere levensovergang? Neem dan contact met me op en dan bekijken we jouw (jullie) specifieke verlangen en stemmen we af om te bekijken wat mogelijk is.

 

 

Een gedicht uit mijn boek 'Het wonder in de dood'

 

Hemelzachte klanken
tranen vertroebelen mijn zicht
ik reis jaren terug
toen ik je vond
en naar je graf leidde

Het zal nog even duren
eer alle tranen om toen
hebben mogen bestaan
tijd is relatief

Je bent nooit weg geweest
ik heb je nooit losgelaten
zielen zijn onsterfelijk
de band onbreekbaar

Vrede omhelst me
hard en zacht
dansen samen een levensdans
eeuwigheid raakt me aan
voor even